BlogForum ~ Türkiye'nin kaliteli bilgi paylaşım platformuna hoşgeldiniz.

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sitemizde bilgi alışverişinde bulunabilmek için kayıt olmalısınız.
Sitemizde kayıtlı kullanıcı iseniz, lütfen kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapınız.
Sitemizde üyelikler ücretsizdir.

BlogForum ~ Site hakkında bilgi almak için aşağıda yazanlara göz atınız.


Sitemiz hakkında bilgi almak için BlogForum isimli konuyu okuyunuz.

BlogForum ~ Sharing Universe (Torrent, Warez Sharing)

Eğer sitemizi ilk defa ziyaret ediyorsanız forum kurallarımızı lütfen okuyunuz.


BlogForum websitemiz hizmete açılmıştır.
BlogForum sitesi torrent, warez, mybb ve evren hakkındaki büyük bilgileri kapsar.
BlogForum yönetimi katkılarınızdan dolayı teşekkür eder.
BlogForum reklam alanlarımız şuanlık aktif değildir.
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir?
#1
Nevruz Bayramı ne zaman? 2019 Nevruz Bayramı heyecanla bekleniyor. Vatandaşlar internette arama motoru üzerinden Nevruz nedir, neden ve niçin kutlanır sorularına yanıt aramaya devam ediyor. Havaların ısınması ve sıcaklığın artmasıyla vatandaşlar baharın gelişi, barış, dostluk anlamlarına gelen Nevruz Bayramı aranan başlıklar arasında yer aldı. Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Peki Nevruz nedir, ne demektir, Nevruz Bayramı neden kutlanır?

Nevruz Bayramı nedir?

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz (Azerice: Novruz, Farsça: - Noruz, Kazakça: Nawrız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navro'z, Türkmence: Nowruz); Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı..

Nevruz, baharın ilk günü olarak kabul edilen ve birçok kültür tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan geleneksel bir bayramdır. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş, ekvatora dik açı ile gelir.

Böylece gece ve gündüz eşitlenir, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına gelir.

Nevruz ne zaman kutlanır?

Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Nevruz'un her yıl bu tarihte kutlanmasının nedeni: Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor. Bu nedenle kuzey yarımkürede yaşayan bazı

halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutluyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

 

Nevruz'un tarihi

Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine kadar uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kışın ardından gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.

 

Türklerde Nevruz'un önemi nedir?

Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.

Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir. Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Her bir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı âna Yılgayak denir.

Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânu Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.

Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.

 

NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?

Nevruz bayramı Türkler’in Ergenekon’dan çıkışından sonra kutlanmaya başlamıştır. 5000 yıllık eskimeyen bir gelenektir. Farsça’da yeni gün anlamına gelir. Bağ bozumu, Ergenekon, Bozkurt adlarıyla da anılan bir şölendir.

Orta Asya Türki Cumhuriyetleri’nin tümünde Nevruz bayramı resmi bayram ve tatil günü olarak ilan edilmiştir. Bu gün eğlence ve şenlik günüdür. Bu günde kederli olmak büyük ayıp olarak nitelendirilir. Kutlamalar bölgelere ve ülkelere göre farklılık gösterir. Yemekler yapılır, müzikler çalınır, şarkılar söylenir. Topluca yenilen nevruz yemeğinin ardından nevruz ateşi yakılır ve geleneksel olan bu törende herkes bu ateşin üstünden atlar.

Ebul Gazi Bahadır Han’ın Şecere-i Türki adlı kitabında 400 yıl boyunca etrafı yüksek kayalıklarla çevrili vadiden kurtulan Türkler’in baharın başladığı gün buradan kurtulduğu ve özgürlüklerine kavuştuğu belirtilmektedir. Baharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart Türkler için bir kurtuluş günüdür aslında. Orta Asya’da yaşayan Türkler bugün Ergenekon destanını okuyarak eğlenceler düzenler. 12 hayvanlı Türk takviminde Nevruz günü baharın gelişinin ve doğanın yeniden doğuşunun yıldönümü olarak belirtilmiştir. Bugünlerde ortaya çıkan kardelen çiçeği bu nedenle Nevruz çiçeği olarak da adlandırılmıştır.
υηυтυℓмαмαк υηυтмαмαуı ємяє∂єя


Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet. Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz nedir? Lorem ipsum dolor sit amet.

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping